[...] Physical Activity Guidelines for Americans for Aerobic Activity and Time Spent on Sedentary Behavior Among US Adults, 2007 to 2016 JAMA Netw Open. 2019;2(7):e197597. doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.7597 Katrina L Piercy i in. The Physical Activity Guidelines for Americans https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30418471/ Yun Jun Yang i in. An Overview [...]
[...] cukru oznacza cukrzycę (>126 mg/dL), a jest ona powiązana z niewydolnością serca, udarami, zawałem serca, nowotworami i wieloma innymi chorobami. Stężenie w zakresie od 100 mg/dL do 126 mg/dL oznacza stan przedcukrzycowy. Krwinki białe (leukocyty) – to neutrofile, limfocyty, monocyty, eozynofile, bazofile. Są to komórki niezbędne dla [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] czy produkt będzie dla Ciebie odpowiedni. Nie zapomnij też zerknąć na tabelę wartości odżywczych, ponieważ tam masz rzeczywistą ilość tego cukru. Zobacz, ile jest go w 100 g produktu, a następnie sprawdzić, ile gramów ma całe opakowanie. Pamiętaj jednak, że cukier w tej tabeli uwzględnia także naturalnie występujące cukry tj. laktoza w [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]
[...] M., Mirzaei, H., & Tamtaji, O. R. (2022). Can Berberine Serve as a New Therapy for Parkinson's Disease?. Neurotoxicity research, 40(4), 1096–1102. https://doi.org/10.1007/s12640-022-00526-2 DiNicolantonio, James J, and James H O'Keefe. “Myo-inositol for insulin resistance, metabolic syndrome, polycystic ovary syndrome and gestational [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
W poprzedniej części cyklu opisałem środki farmakologiczne, które stosowali zawodnicy Złotej Ery kulturystyki np. Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Larry Scott, Ric Drasin, Dave Draper czy Frank Zane. Niestety kolejny raz informacje na temat diet stosowanych w Złotej Erze są sprzeczne. Niektórzy zawodnicy twierdzą, iż jedli „co tylko [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
[...] brzuchu i obwód ramienia, to nie oszukujmy się - okazałoby się, że najlepiej jeść danie pt: "kurczak, ryż brokuły"... Powód drugi Jeśli zjemy w ciągu dnia 200-300g pomidora, 100 g jarmużu i 100 g kapusty włoskiej oraz 100 g brukselki to dostarczymy w ten sposób 140-150 kcal - i to uwaga - nie licząc kcal z błonnika (tu byłoby dodatkowo ok. 30 [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]
[...] nie pomaga w odchudzaniu. Soki, musli, granola, brązowy cukier i inne śmieciowe produkty Nagłówek tego podpunktu może dla wielu osób być bardzo kontrowersyjny, jednak jest w 100% prawdziwy. Produkty te w większości nie mają związku ze zdrowym stylem życia. Soki są zdrowe, to prawda, jednak wyłącznie te świeżo wyciskane. Soki zagęszczone, z [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] osób dotkniętych tą chorobą). Według autorów publikacji „Choroby wewnętrzne” na raka płuc umiera 14 osób, które nigdy nie paliły tytoniu (odnotowuje się 14 zgonów na 100 000 osób), 58 byłych palaczy (58 zgonów na 100 000 osób), 105 osób palących 1-14 papierosów na dobę, 208 osób palących 15-24 papierosów na dobę, 355 osób palących ponad [...]
Nie jest prawdą, iż każdy człowiek może występować na kulturystycznych scenach i odnosić sukcesy. Z moich obserwacji wynika, iż niewielu mężczyzn posiada odpowiednią ramę kostną, odpowiednio umiejscowione przyczepy mięśni, proporcje włókien faworyzujące hipertrofię (szybkokurczliwe > wolnokurczliwe). Podsumowując Rzadko zdarza się, by proces [...]
[...] i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad Propozycje obiadów 600-800 kcal. Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Składniki: 100 g Makaron razowy 25 g Suszone pomidory 50 g Szpinak 100 g Tuńczyk w sosie własnym 10 g Oliwa z oliwek Rozkład Makroskładników (przybliżony) Białko 37 g Tłuszcze 14 g [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
[...] jabłczan czy monohydrat kreatyny. Inaczej byłoby, gdybyś normalnie jadł 3000 kcal, potrzebował dla utrzymania masy ciała 2500 kcal i zastosował deficyt, dostarczając 2000-2100 kcal. Wtedy dodatkowy wydatek na rowerze, orbitreku, maszynie imitującej wiosłowanie, bieżni, skakance będzie miał znaczenie. Wiele osób wierzy, iż najkorzystniejszy czas [...]